IN MEMORIAM: Mirko Parčina (1949. – 2017.)

Nakon duge i teške bolesti, 08. kolovoza 2017. godine napustio nas je veliki judo zaljubljenik, pisac, umjetnik i prije svega sportski vizionar, Mirko Parčina.

Mirko Parčina rođen je 10. listopada 1949. godine u Kladnjicama nedaleko od Kaštela. Judom se počeo baviti 1966. godine u Splitu i od tada je neprekidno uz tatami te je stekao titulu višeg sportskog judo trenera. 1973. godine osnovao je judo klub Željezara iz Kaštel Sućurca, uspješni klub koji danas nosi naziv Dalmacijacement, te u kojem je obnašao sve dužnosti, od trenera preko tajnika do predsjednika. Uz to je uvijek pomagao prilikom osnivanja, a kasnije u radu i drugim judo klubovima na području Splitsko-dalmatinske županije.

Uz redovito vježbanje s mladima, cijeli svoj rad je posvetio učenju i usavršavanju tehnika juda te su mnogi natjecatelji kojima je on bio trener postizali izuzetne rezultate. Mirko je na mnogim judašima ostavio duboki trag u njihovom sportskom, natjecateljskom i trenerskom razvoju.

Mirko je utemeljitelj Kaštelanskog judo sporta. Svojom je ogromnom energijom, entuzijazmom i neizmjernom ljubavi prema judu, ostavio iza sebe neizbrisiv trag u razvoju i organizaciji judo sporta u Hrvatskoj.

Svoje znanje i dugogodišnje iskustvo na najljepši način je prenio novim generacijama napisavši dvije knjige: „Judo – Primjena tehnike“ 1989. godine i „Judo – Kako postati vrhunski športaš“ 2002. godine. Mirka je Hrvatski judo savez u veljači 2006. godine promovirao u nositelja majstorskog crnog pojasa, 6. DAN.

Jedan je od suosnivača Zajednice sportskih udruga grada Kaštela 1998. godine te je bio njen predsjednik bez prestanka sve do 2016. godine. U tom periodu je uspio podići Kaštelanski sport na jedan viši nivo.

Mirko je već u osnovnoj školi pokazivao zanimanje za kiparstvo i slikarstvo. Pohađao je školu primijenjenih umjetnosti u Splitu, a premda je stjecanjem okolnosti radio razne poslove neprekidno se usavršavao u svom velikom hobiju – slikarstvu.
Više je puta svoje radove izlagao na skupnim izložbama, a 2008. godine je održao samostalnu izložbu s oko 50-ak slika.

Intervju iz 2012. godine o umjetniku i judo zaljubljeniku pogledajte na sljedećoj poveznici.

Facebook Comments
Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Komentari su onemogućeni.