Lucija perspektivna sportašica Hrvatskog paraolimpijskog odbora

ZAGREB, 11. veljače 2016. (Hina) – Osvajačica zlatne medalje u troskoku i srebrne u skoku u dalj na Svjetskom prvenstvu u Dohi Mikela Ristoski, te osvajač zlatne medalje u bacanju koplja na istom natjecanju Branimir Budetić proglašeni su najboljim hrvatskim sportašima s invaliditetom za 2015. u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO).

Svečanost proglašenja je održana u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma uz nazočnost predsjednika Sabora Republike Hrvatske Željka Rainera, premijera Tihomira Oreškovića, izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Tomislava Madžara, ministra znanosti i sporta Predraga Šustara, ministrice rada i mirovinskog sustava Nade Šikić, predsjednika HOO-a Zlatka Mateše, gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, te niza uglednika iz javnog i društvenog života Zagreba i Hrvatske.

Za najbolju ekipu izabrane su stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić koje su na Europskom prvenstvu u danskom Vejleu osvojile zlato. Najuspješniji stručni djelatnik u 2015. je Ante Pavković, trener Branimira Budetića. Priznanje za mlade i nadarene sportaše dobili su plivači Mihovil Ninčević i Antonija Radoš, stolnotenisač Nino Baša, atletičar Matija Sloup, te judašica Lucija Brešković. Za najboljeg sportaša u neparaolimpijskim sportovima proglašen je Stjepan Đunđek, novi svjetski rekorder i osvajač zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne sportaše u slovačkoj Rakovici. Najbolja sportašica u neparaolimpijskim sportovima je kuglačica Petra Deša koja je na SP-u za slijepe i slabovidne osvojila zlato uz svjetski rekord.

Dobitnici priznanja za doprinos medijskoj promociji sporta osoba s invaliditetom su IN portal, te Dragan Balić, urednik informativnog programa Jabuka TV. Priznanje za dugogodišnji uspješni rad u sportu osoba s invaliditetom dodijeljen je Tomi Gnječu (Sportski savez osoba s invaliditetom Đurđevac), Ivan Špehar (Športska udruga slijepih Osijek), te Željka Kapaš Zembić (Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom).

Grad Varaždin, Varaždinska županija i Opća bolnica Varaždin dobitnici su posebnog priznanja HPO-a za pomoć u organizaciji “Europskih igara mladih za sportaše s invaliditetom”, dok je Građansko streljačko društvo Osiojek 1784. dobilo priznanje za pomoć u organizaciji IPC Svjetskog kupa u streljaštvu 2015. Osijek.

“Sportaši s invaliditetom u protekloj su godini nastupili na 66 međunarodnih natjecanja na kojima su ukupno osvojili 220 medalja od toga 88 zlatnih, 69 srebrnih i 63 brončanih. Na svjetskim i europskim prvenstvima osvojene su 34 medalje od toga 17 zlatnih, osam srebrnih i devet brončanih,” kazao je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić naglasivši kako je HPO protekle godine organizirao i dva velika međunarodna natjecanja – Europske igre mladih za osobe s invaliditetom u Varaždinu i IPC Svjetskog kupa u streljaštvu u Osijek.

Kompletnu snimku video prijenosa pogledate na: http://sport.hrt.hr/

Sportska ostvarenja sportaša s invaliditetom u 2015. godini: PDF

Lucija_Breskovic_HPO_2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst preuzet s mrežnih stranica Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

 

Facebook Comments
Možete napisati komentar , ili link sa vaše stranice.

Napišite komentar