Demonstracijom samoobrane obilježen Međunarodni dan žena

Početkom ovog tjedna sudjelovali smo u projektu vršnjačke edukacije „Nešto ću ti reć’“, Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, te su bili dio posebnog obilježavanja međunarodnog Dana žena.

Judaši iz Rudina tako su u utorak u prostorijama ženskog đačkog doma u Splitu, prezentirali demonstraciju samoobrambenih tehnika namijenjenu učenicama, sudionicama ovog projekta. Ovom je prigodom trener Nenad Buzov održao uvodnu riječ o značenju juda u samoobrani. Naime, temeljni princip samoobrane jest biti svjestan okoline, a ono što judo uči jest da osoba pažljivo promatra sebe i situaciju u kojoj se nalazi, da dobro promisli prije nego djeluje te da pritom djeluje odlučno.

Nakon toga trener Ante Topić i mlada judašica Martina Žarković pokazali su elemente samoobrane u judu, pri čemu se moglo potvrditi da je učenje samoobrane puno više od pukog poznavanja tehnika za odbijanje fizičkog napada. S obzirom da je zdravlje stanje potpunog tjelesnog, duševnog i socijalnog blagostanja, nameće se potreba njegovanja samoočuvanja, a pouzdanje koje će steći u procesu će dakako pripomoći da kroz život kroče manje opterećeno i sigurno u svoje sposobnosti.

– Sam projekt je usmjeren razvijanju zdravih životnih navika i poticanju samopouzdanja. Kroz ciklus od 6 radionica koje vode psihologinja Davorka Kovačić Borković, liječnice Josipa Glavaš i Branka Jurčević Zidar te sociologinja Roberta Matković, obuhvaćene su različite teme (samopoštovanje, donošenje odluka, emocionalna pismenost, odgovorno ponašanje). Učenice će pritom steći znanja i vještine o očuvanju i unapređenju svog mentalnog i tjelesnog zdravlja, koje će prenositi dalje svojim vršnjakinjama u Ženskom đačkom domu. Ovakav oblik edukacije je važan i dobro prihvaćen među mladima, a informacije koje su im od značaja radije i lakše prihvaćaju od svojih vršnjaka, koji su za to posebno obučeni – kazali su organizatori iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Galeriju fotografija pogledajte na našoj Facebook stranici.

Facebook Comments
Možete napisati komentar , ili link sa vaše stranice.

Napišite komentar